четвер, 23 серпня 2018 р.

Ніл Гейман - "Зоряний пил"

Почав читання: 08.08.2018 Закінчив читання: 20.08.2018
Інколи, в злому, швидкому і рвучкому сучасному світі час завмирає. Зупиняється вся незрозуміла метушня, люди які кудись бігли завмирають, а автомобілі на секунду перестають викидати в атмосферу свої продукти внутрішнього згоряння. В такі хвилини завмирають навіть птахи на деревах, а самі дерева перестають шелестіти кронами, навіть котики, які не доїли сосиску перестають жувати і завмирають. По починається дещо неймовірне. Десь, хтось, якась одна людина почала читати казку. Цим вчинком вона відкрила вікно між світами і в цей момент в наш світ потрапило трохи магії, яка змінить його незбагненним чином. За секунду всі знову побіжать у своїх справах, але цей момент початку читання священний, порушувати його виключність не може ніхто.
Книга Ніла Геймана "Зоряний пил" це саме казка. Красива і неймовірна історія про простого хлопця, який через власну наївність прирік себе на пригоди і випробування заради "великого кохання" (тм), а в кінці своєї подорожі зрозумів, що те чого він так прагнув було фікцією, а кохання було зовсім поруч, а щастя, якого він так прагнув, це і є мандрівка. Це класична історія, таких написано не мало не багато, а безкінечну кількість. І я б навіть не сказав, що саме книга Ніла Геймана чимось відрізняється від інших. Проте інколи хочеться прочитати щось саме таке, просте і ненапряжне, казкове і обов'язково з щасливим фіналом.
Ця книга точно не найкращою у Геймана, ті ж таки "Американські боги" набагато більш серйозний і важливий твіт. Без казкового лоску, з більш страхітливим антуражем він виглядає більш серйозним твором. Проте в "Зоряному пилі" Ніл Гейман показує, що він може писати і не такі страхітливі книги. Це по справжньому добра історія про пригоди, дружбу і любов. При цьому в тексті залишається оця, присутня автору, любов до всілякої міфічної нечисті: відьми, лісові духи, єдинороги не вигадані нізвідки, вони прийшли в текст з давніх легенд і тому вписуються дуже органічно в загальну канву сюжету. Тому якщо вас цікавить фантастична тематика замішана на міфології і давніх віруваннях - сміливо читайте "Зоряний пил", вам обов'язково сподобається.

Немає коментарів:

Дописати коментар