четвер, 8 грудня 2011 р.

Сергій Жадан – «Ворошиловоград»


Почав читання: 03.12.2011р. Закінчив читання:08.12.2011р.
Є такий літературний прийом, коли ти сідаєш і починаєш писати відверту маячню, просто виливаєш на папір увесь той набір ідіотизму в своїй голові, а те що залишилося на папері – називаєш літературою. Таким стилем писання «грішать» більшість сучасних українських письменників, але якщо 5 чи 10 років тому це видавалося неймовірним талантом, то зараз зрозуміло що це просто невміння робити інакше.
Як на мене, Жадан «виписався», вичавив з себе як письменника все що тільки міг і тепер пише таку муть як «Ворошиловоград». Звісно, якщо поставити перед собою мету виправдати Жадана-письменника, то можна уявити собі що роман цей про повернення в рідне провінційне місто, про людей які там живуть, які за словами автора «окопалися і сидять», які захищають один одного самовіддано і безперспективно. Якщо добряче випити, наїстися таблеток, нюхнути якоїсь дурі, то напевно можна побачити в «Ворошиловограді» філософську концепцію східної України, з її циганами, наркоманати, бандюками, агресивними колгоспниками, шкільними хуліганами і підарасами з яких потів виростають відомі письменники, бізнесмени, олігархи, власники футбольних клубів і кіпрських офшорів. Якщо мені доведеться колись доводити якомусь дебільно-виглядаючому іноземцю що Жадан мега-крутий писака, то я звісно приведу кілька цитат з тексту, знайду глибинний, прихований філософський сенс, знайду влучні метафори і смішні моменти, на крайній випадок я стукну опонента томиком «Ворошиловограда» по його тупій іноземній макітрі і скажу, «Люби падло Україну і люби Жадана»…
Але, блядь, Сірьожа, якого хуя?! Невже тобі не зрозуміло що ця писанина просто неякісна? Невже не ясно що ці літерки не дотягують до рівня «Депеш Мод»? Тоді навіщо це публікувати? Ти ж не якийсь зад рот-писака якому головне побачити свою книженцію на поличці в магазині! А назва!? Це ж взагалі ідіотизм, там нема навіть натяку на Луганськ, нема розповідей про нього. Тоді до чого ця назва? Просто заради «красного слівця», щоб струсонути серця старою радянською назвою?
Чесно кажучи я не знаю навіщо дочитував до кінця цю книгу. Це вже не Жадан часів «Депеш Мод», не «український письменник сходу», це не легенда і не кумир дівчаток до 16-ти… Це просто черговий цвях в труну сучасної української літератури.

4 коментарі:

  1. Клас Я так само вважаю щодо Жадана

    ВідповістиВидалити
  2. Думаю, навіть сам Жадан так само вважає щодо себе, якщо має хоч крихту самокритики.

    ВідповістиВидалити
  3. Особливо добиває те, що всі, абсолютно всі його герої: від бандюків до екс-футболерів розмовляють нормальною українською мовою. І це на сході країни.
    Жадан - хуйовий стиліст, але з якогось дива по його "Говношиловограду" фільм знімати збираються. Я вмиваюся кривавими слізьми.
    P. S.: Маєш прикольний блоґ, про деякі цікаві для мене книжки розповідаєш.
    Від читання відгуку про Забужко отримав естетичну насолоду. Дякую!
    А ще ось ця фішка сподобалася: "почав читання", "закінчив читання". Якщо колись писатиму якісь подібні нотатки, запозичу в тебе цю прив*язку до часу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну я ще можу якось виправдати цю україномовність героїв, через 100 років коли всі ці люди успішно лежатимуть в домовинках, про їх життя ми будемо дізнаватися тільки з отаких книг, і тоді буде здаватися що вони розмовляли українською, а ми зможемо створити черговий великодержавний міф :)
      Повністю згідний, Жадан поганий стиліст, так само як поганий моралізатор і поганий філософ, він взагалі поганий багато хто. Він всього лиш хороший розпіздяй і в принципі, цього достатньо для того щоб бути письменником. Але "Ворошиловоград" це якась ну взагалі нереальна хрєнь яку не варто було друкувати.

      P.S. Радий що блог подобається, підписуйся, читай, коментуй, буду вельми радий. Ідея з "почав\закінчив читання" пішла з шкільних часів коли нам пропонували вести щоденники читача нотуючи коли, і що ми прочитали, це дозволяє гарно бачити і швидкість і якість свого читання.

      Видалити