середу, 13 вересня 2017 р.

Вернор Віндж – «Полум’я над безоднею»



Почав читання: 07.08.2017  Закінчив читання: 10.09.2017


Не впевнений, що в цьому світі хоч хтось зробив більше для розвитку науки, аніж письменники-фантасти. Звісно можна заперечити і сказати, що найголовніші тут науковці, винахідники, ті хто цілий день не розгинає свою спину вдягнену в білий халат в тісній лабораторії, чи розв'язує складні теоретичні задачі в твідовому піджаку, весь обмазаний крейдою. Але вони всього лиш втілюють в життя ідеї, які вигадують фантасти. Хтось з моїх друзів недавно дивувався, як так виходить, що письменники, що пишуть фантастичні книги можуть так точно і чітко передбачити майбутнє. Я дуже здивувався, бо я не бачу в цьому ніякого передбачення. Вони не передбачають, вони творять це майбутнє. Винайти і дослідити можна тільки те, що можна собі уявити, тому головними в процесі наукового поступу повинні бути ті, хто вміють вигадувати, хто уміє ї нічого зробити ідею.
Вернор Віндж один з таких людей. Людина яка розбирається в інженерії, програмуванні, математиці і при цьому має стільки уяви, що може без проблем написати цікавезну фантастичну книгу. В деякі моменти, коли я читав "Полум'я над безоднею" я ловив себе на думці, що цей світ, який описує автор занадто складний для розуміння, що книзі не вистачає простоти, але вже в наступну секунду я сам себе зупиняв - "Всесвіт в принципі не простий, то чому в майбутньому він повинен бути простішим?" Я і знову заглиблювався в читання, намагаючись вловити суть деяких натяків автора. А їх у тексті і справді багато, побачити їм можна тільки володіючи певним багажем знань.
Чого вартує тільки один опис галактики яку наводить Вернор Віндж. У Всесвіті існує так звана "Повільна зона" де можливо рухатися тільки з швидкістю трохи вищою за швидкість світла, є Середній Край де живе основна кількість цивілізацій, є Верхній Край, де розміщуються найбільш високотехнологічні цивілізації і є Перехід, де втрачається суб'єктність і цивілізації стають просто "силами". Людство в часи які описує автор вже вийшло з повільної зони і оселилося в середньому краї і жодна цивілізація не рветься повертатися в повільну зону, бо це означає тисячоліття пересування між планетами замість годин. Здавалося б нічого такого, чергова вигадка чергового фантаста. Але подумайте, як це ідеально лягає на "парадокс Фермі", ми не можемо зараз знайти інші розумні цивілізації, бо живемо в повільній зоні, куди інші не хочуть потикатися. І таких прикладів уваги до найменших деталей дуже багато. Вернор Вірдж не дозволяє собі ані крихти недосказаності чи непродуманості, всі події і явища в галактиці мають дуже логічне пояснення, все працює на основі законів, які можливо ще не відкрили наші вчені, але ці принципи точно існують.
Власне це і підкупає у книзі пана Вінджа, і робить її обов'язковою для прочитання усім першокурсникам усіх інженерних спеціальностей ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар