вівторок, 24 березня 2015 р.

Марк Лівін - «Життя і інша хімія»



Почав читання: 13.02.2015р. Закінчив читання: 27.02.2015р.

 Якщо існує поняття «еталонного укрсучліту» то це однозначно книга хлопа, що пише під псевдонімом «Макр Лівін». Цю книгу треба покласти під скляний ковпак і виставити в парижській палаті мір і вагів. Ця книга не хороша і не погана, вона сучасна і українська. Власне після цього мої враження від книги можна було б вважати достатньо висловленими, проте скажу ще кілька слів.
Про погане. Книга «Життя і інша хімія» то яскравий приклад літератури, яку я особисто називаю «недорозвинена проза». Ніби і сюжет непоганий і автор уміє писати, але читаєш і прямо відчуваєш що писав це старшокласник чи якийсь студент-журналіст. Тексту не вистачає досвідченості в виваженості, одні банальності змінюють в ньому інші і спрогнозувати чим закінчиться оповідь можна вже на 10-й сторінці.
Про хороше. Читати «Житття…» напрочуд легко і приємно сприймається книга дуже цілісно і органічно, попри те, що автор явно вийшов з поетичної тусовки, всі ці римовані - високопарності даються взнаки. Роман простий і зрозумілий, а тому кожен може легко інтегруватися в нього, вписати в текст свою власну свідомість і пережити те ж, що переживав автор. Історії схожі на описані в книзі відбулися в кількома моїми друзями, тому я з легкістю повірив в реалістичність описуваного, а це як відомо одна з небагатьох переваг  сучасної української прози.
Про погане. От знаєте як кажуть «не сприймайте людей стереотипно, кожен унікальна особистість з своїм власним внутрішнім світом», так от здається автору цю інформацію повідомити забули, його персонажі настільки шаблонні що просто страх. «Головний-герой-з-тонкою-душевною-організацією» закоханий в «Ідеальну-гарну-і-розумну» дівчину, має «Успішного-але-розгільдяйського-друга-який-міняє-дівчат-як-шкарпетки» і брата «Що-не-розуміє-токнощів-душі-героя» Коротше кажучи, стереотип на стереотипові.
Але я маю надію на краще у автора відчувається великий потенціал, який може розкритися у наступних його творах, чого автору і побажаємо

Немає коментарів:

Дописати коментар