субота, 21 лютого 2015 р.

Отто Каріус - «Тигры в грязи»



Почав читання: 04.02.2015р. Закінчив читання: 12.02.2015р.
В кінці січня 2015 року помер Отто Каріус – німецький танковий ас часів другої світової війни. Я дізнався про це випадково, з якогось новинного сайт, а вже за кілька днів після того, я скачав і почав читати книгу спогадів лейтенанта Каріуса, які він заснував на своїх власних щоденниках які писав в 43-45 роках. Що мене найбільше здивувало в цій книзі, так це повна відсутність будь-яких натяків на каяття, якими сповнені спогади офіцерів і солдат вермахту. Отто Каріус чесно і відверто каже: я робив те що мав робити, воював в армії мого народу, і робив це тому, що не як чоловік не міг чинити інакше. Ніяких сопель і ниття на тему того, як злодій Гітлер обманув бідний і нещасний німецький народ, ніякого загравання з новою європейською владою, встановленою після 45-го. Чесний і відвертий погляд солдата і чоловіка. І за це, його можна тільки поважати. Найголовніший лейтмотив усієї книги спогадів Каріуса, це опис справжнього бойового братства між фронтовиками, солдатами і офіцерами. Він чесно описує всі недоліки і переваги людей, що його оточують на фронті, але з такою неймовірною теплотою відноситься до своїх бойових побратимів, що це видно навіть через багато років і через сторінки книги.
Окремо варто виділити розділ, де Каріус описує свою особисту зустріч з Гімлером, головним злодієм Третього Райху. В таких описах, можна довідитися дуже багато цікавого про відомих історичних персонажів. І хоча пан Отто намагався якось приховати той захват який викликав в нього Гімлер, остаточно зробити це йому не вдалося. Не забуваймо, що книга ця писалася після війни і в той час не ненавидіти Гімлера чи Гітлера в Німеччині прирівнювалося мало не до державної зради. Літетатурного таланту Отто Каріуса вистачило, аби вміло приховати свою симпатію до головного есесівця як до людини і вистачило сміливості про це чесно написати.
В цілому, книга цього німецького танкіста – прекрасний приклад військової мемуаристики, який варто прочитати усім, хто цікавиться істороією другої світової війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар