четвер, 26 квітня 2012 р.

Михайло Колодзінський – «Українська військова доктрина»


Почав читання: 20.04.2012р. Закінчив читання:21.04.2012р.
Інколи, мої мілітаристичні і дещо імперські погляди підпадають під запеклу критику з боку більш ліберальних панів. Мені завжди важко було відстоювати такі погляди, так як вони відчувалися скоріше інтуїтивно, і часто брало правильних слів і доцільних посилань на історичні джерела. Все це змінилося після прочитання невеликого проте дуже влучного політично-історичного нарису Михайла Колодзінського. Мене дуже здивувала схожість його ідей з моїми власними, ця дивна суміш романтичного націоналізму з радикальною українсько-слов‘янською імперскістю.
В нарисі Колодзінського я зустрів найкраще на мій погляд означення націоналізму:
Ми, націоналісти, - ідеалісти, а тим самим відкидаємо матеріалістичне розуміння життя. У світі деє не матерія, але дух. Все має своє призначення і свою місію, і не нам збагнути, чому це так є. Це, зрештою, зайве, бо тоді життя втратило б свою романтику. Ця вічна непевність, туга за чимось великим, це брак будь-яких границь у поступі культури, це ті ірраціональні сили, що надають смисл життю одиниці, а теж і життю сильних народів.
І поруч з цією ідеалістичністю в сприйнятті нашої ролі, в Михайла Колодзінського є жорсткі мілітаристичні теорії, які він не бере нізвідки, а виводить з нашого історичного досвіду і нашого покликання:
Схід Європи мусить бути наш, бо такий заповіт оставили нам наші прадіди. Це є кровне наслідство старого українського меча, й воно буде відзиватися в нас вічно, де б ми не були і що б ми не робили.
Звісно, з точки зору сучасних лібералів і демократів такі слова страшний фашизм, за який треба нещадно карати. Але якщо відкинути нездоровий гуманізм і недоречний космополітизм то можна роздивитися що ідеї Колодзінського це саме та мета, саме та національна ідея якої нам дуже не вистачає.
У 1935-37 роках, коли автор писав цей текст, він вже передбачав велику Війну і намагався вказати нам наше місце в ній:
Ми хочемо виграти війну, велику і жорстоку війну, яка зробить нас володарями Східної Європи
Диво, дивне,  нація яка не має власної держави, хоче не тільки отримати незалежність, але і стати володарем цілого регіону. Та з іншого боку, хто зна як все могло б повернутися. Колодзінський передбачав зіткнення німця з москалем і бачив що тут час і місце де ми можемо взяти своє. Так, я розумію що це може прозвучати дещо жорстоко, але час ще не втрачено. Напруження останніх років нагадує мені ситуацію 1930-х, то може і ідеї Колодзінського стануть нам доречними? Ні я не закликаю розв’язувати світову війну… Хоча…

5 коментарів:

  1. Підтримую твої вислови та позицію щодо твоїх вражень від прочитаного! Так тримати друже!

    ВідповістиВидалити
  2. Слушно. Правда, треба зробити відповідні висновки із попередніх двох тисячоліть. Основна наша проблема - безбожність, все решта лише наслідки. Ми по сьогодні є християнізованими язичниками. Незнання християнства, чи в гіршому випадку, використання його як якусь необхідну традицію, позбавляє нас розуміння всього, що потрібно людині, як дитині Божій, та підтримки Божої. Тому і зробили ряд фатальних помилок перед і під час 2Світової війни, та робимо зараз.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Як на мене, проблема не в безбожності, а у тому що ми втратили знання про власне історичне призначення. І домоглися цієї втрати як раз християни.

      Видалити
  3. Де взяти всі частини цієї праці та інші праці? Відповідь прошу залишити в коментарі.

    ВідповістиВидалити