вівторок, 15 листопада 2011 р.

Чарльз Буковскі - «South of North»


Почав читання: 31.10.2011р. Закінчив читання: 09.11.2011р.
«Лень рождает срань, срань - страдания, страдания - литературу... Но больше - срань.»
Ч.Буковскі
Саме цей епіграф ідеально підійде для книги Чарльза Буковскі «South of North», яку чомусь в російському перекладі називають «Юг без признаков Севера». Десь я читав що «South of North» це найкраща збірка малої прози Буковскі. Того хто це сказав треба розстріляти. Бо застосовувати щодо есе термін «мала проза» це все рівно що вірити в байку про те що тільки розмір має значення. Особисто я вважаю що весь Буковскі саме в цій книзі, в невеликих есе, в маленьких розповідях. Він вкотре довів, що всі крики про його геніальність можна ототожнювати з розповідями про те який він мудак.
Прославлені «Жінки» чи «Поштамт» нічого в порівнянні з образами зі збірки «South of North». Очевидно, що найкраще есе це «Шлях до раю закрито». Може це тільки мої здогадки, але багато в чому це центральна розповідь усього циклу. Історія про жінку, що купила собі маленьких чоловічків і спостерігає за їхніми любовними історіями багато в чому нагадує мені моїх знайомих. Деякі з них вважають за краще спостерігати за «історіями», аніж самим брати в них участь.
«Как могла она облажаться с мужиками? Во всех этих вещах промахнуться так несложно. Четыре человечка стоили ей восемь штук. Только лишь для того, чтобы избежать отношений и не избегать отношений»
Інколи люди стають агресивні в своєму щасті. Вони псуються і міняються, стають нудними і нецікавими, кидають пити, кидають говорити, кидають думати і відчувати. Але Буковскі не такий, старий збоченець давно розкусив цей сраний світ і зрозумів, що даючи нам щастя, він намагається знищити наші прагнення. Тому Чарльз свідомо бухав, псував жінок, забивав на роботу, на гроші, на мораль і просто жив. Він відкидав своє щастя, беззмістовно його пройобував і міняв на думки викладені на папері. Творчість Чарльза Буковскі ключова для всіх хто мріє стати на стежку «справжньої літератури», бо формула цієї літератури схована в словах самого Чарльза, в епіграфі до цього запису. А ще цю книгу треба читати всім, хто мріє про «заможну і справедливу Америку – країну де збуваються мрії», це має бути обов‘язковою умовою перед виїздом за кордон. Бо саме тут показується яка вона та Гамерика, без шику і лоску, без бабла і без надії на краще. Як каже сам Буковскі «кир и трах и больше ничего».

Немає коментарів:

Дописати коментар