четвер, 17 листопада 2011 р.

Олександр Скрипник - «За золотом Нестора Махна»


Почав читання: 10.11.2011р. Закінчив читання:16.11.2011р.
Мода на написання історичних книг інколи призводить до дуже неприємних наслідків. Просто в якийсь момент недолугі українські розвідники вирішують що настав час бути схожими на Джеймса Бонда і Індіану Джонса в одному обличчі і сідають писати книги.  Інколи справді виходить непогано, але це не стосується книги Олександра Скрипника – «За золотом Нестора Махна».
Скажу чесно – я купив цю книгу по двом причинам: в той час я дивився російсько-український серіал про Махна і я справді занадто мало знаю про цю тему, хотілося заповнити пробіл в знаннях. Але мене чекало глибоке розчарування. Ще на самому початку в передмові автор написав що ця книга – результат багаторічного вивчення невідомих документів з архівів ЧК, НКВД, СБУ, щодо життя Махна в еміграції. Але під час читання я зробив висновок що в цьому архіві певно працювала якась вельми симпатична дівчина, з якою автор крутив любов, замість того щоб реально вивчати архівні матеріали. Вся книга збудована на кількох листах і бурній уяві пана Олександра, що розігралася в момент найвищого сексуального задоволення, коли він, лежачи посеред архіву СБУ і обіймаючи голу дівчинку-працівницю архіву, курив цигарку, струшуючи попіл на розкидані скрізь папірці, і вигадував сюжет книги.  Навіть наведені в кінці книги листи Махна і протоколи судових засідань проти нього в Польщі, не змогли виправити ситуацію. Читаючи цю книженцію, я не міг позбавитися думки, що вона написана для «середнього шкільного віку» (скажу чесно кілька разів шукав цей напис на першій сторінці). На підтвердження моєї здогадки вказувало все – велетенський шрифт книги, прямолінійний сюжет, назви розділів, які чітко описували що станеться в цьому розділі, настільки чітко, що читати сам текст вже було не обов’язково.
Але це все можна було стерпіти, сприйняти за примітивно-дитячий сюжетик з пошуку скарбів і відкласти цю книгу до того часу коли в мене будуть діти відповідного віку…. Але! Автор згрішив ще одним чином - протягом всього тексту він постійно показував злих і охочих до багатств махновців і чесних і відданих чекістів які борються за щасливе радянське минуле. Я б не здивувався прочитавши таку патетику в книзі виданій до 1991 року, чи якби ця книга була написана в сучасній Росії. Але ж її написав український розвідник (!!!), громадянин України, який має доступ до справді повних архівів НКВД, ЧК, СБУ де може прочитати про справді «чесних і відданих чекістів», от тільки їх відданість стосувалася лише грабунку і розстрілів. Тому можу зробити два висновки: або Олександр Скрипник невиліковний ідіот-совок який ночами самозадовольняється на портрет Ілліча, або він і сам має нечисту совість, яку і намагається виправдати таким незвичним способом.
Олександр Скрипник завершує свою книгу розділом «від автора» де пише наступне:
«Ні амністії, ні золото, ніщо не могло врятувати махновців і махновщину від загибелі. Адже їхні вчинки, плани і помисли, навіть ще до того, як вони з оголеними шаблями опинилися проти червоноармійських полків, не були співзвучними з принципами диктатури пролетаріату»
Це просто феєрична цитата. Вона яскраво говорить нам про те що це за людина пан Скрипник. І я хочу закінчити свою розповідь відповіддю автору:
«Ні гроші, ні присутність у владі, не може врятувати вас, колишніх чекістів і совків від жорстокої смерті. Адже ваші вчинки, плани і помисли, навіть ще до того як ви почали грабувати і катувати свій власний народ, не були співзвучними з будь-якими моральними принципами в цьому суспільстві. Прийде час і вас усіх буде покарано, так чи інакше. Всесвіт такого не пробачає.»

Немає коментарів:

Дописати коментар