вівторок, 28 грудня 2021 р.

Богдан (Боб) Образ – «Київ-Париж. У пошуках застиглого часу»

Почав читання:14.11.2021 - Закінчив читання:28.12.2021

Ніхто не любить читати путівники, це втрачений жанр, мертва література. Колись вони ще мали сенс, в часи, коли інтернету не було і про Париж можна було дізнатися хіба з газети, книги чи власне путівника. Куди піти, де поїсти, на що подивитися, ось типова трійка питань на відповідали книги такого штибу. Проте з приїходом інформаційної епохи читати про Париж стало зручніше в Вікіпедії, а відмічати точки які хочеш відвідати на Гугл-картах. Проте з відходом в минуле книжок-путівників ми втратили важливу річ, можливо непомітну на перший погляд. Емоційнійсть міста, його дух, який неможливо зрозуміти з сухої статті в інтернет-енциклопедії. На яке місто із знайомих нам локацій схоже місто, куди ми хочемо поїхати? Чи існують паралелі між, наприклад, Парижем і Києвом?
Богдан Образ фіксує буденність обох міст, перераховуючи вулиці, описуючи цікавинки локального масштабу. Але це не путівник, принаймні в класичному його розумінні. Цей текст скоріше рефлексія на місто, спроба сшити докупи нитками душу людини, яка розривається між двома точками на карті. Це книга про пошуки себе, про важку долю того хто живе далеко від дому, коли ти вже не розумієш своє місто і ще почуваєшся чужим в новому.
Можливо читачам ця книга видасться нудною, сповненою давно відомої, а тому нецікавої їм буденності. Але насправді вона - вулкан Везувій, який після виверження, під шаром книжкового попелу ховає для дослідників, що прийдуть через сотні років, знання, такий собі зріз реальності. Я читав цю книгу, в якій автор описує вулиці Києва, його будинки, цікаві пам'ятники чи особливості і раз по раз ловив себе на думці "цього уже немає", "це уже давно не так". Все змінилося, місто змінилося і за якийсь час втрачені речі геть зникнуть з колективної пам'яті про Київ. Геть так само я думаю відбувається і з Парижем. Міста пластичні, мінливі, вони прогинаються від щоденних ритмічних кроків тих, хто у них живуть, від ваги історій, які проживаються на цих вуличках. Тому книга "Київ-Париж. У пошуках застиглого часу" це унікальна можливість побачити обидва міста в певний час.
Серед дослідників дуже цінуються комашки, що застигли в бурштині. Це велика рідкість віднайти таку річ. А ця книга вдвічі цінніша, адже в застиглому часі опинилися одразу два міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар