четвер, 7 березня 2019 р.

Ірвін Ялом – «Шопенгауер як ліки»

Почав читання: 18.02.2019 Закінчив читання: 07.03.2019
Мабуть кожен з нас в певні моменти життя потребує психоаналітика. Тільки найбільші ідіоти не задаються питаннями морального характеру, не пробують усвідомити свої психологічні проблеми і якось їх вирішити. Проте тільки невелика частина людей справді звертається за професійною допомогою. Комусь не вистачає сміливості поглянути проблемі в очі, а хтось просто не знає з чого почати. А хтось займається самолікуванням, до останньої категорії наприклад належу я сам. Книга Ірвіна Ялома "Шопенгауер як ліки" як раз і пояснює чому я волію сам розбиратися з своїми проблемами. Автор в легкій формі оповіді, розказує про два підходи в психоаналізі. Один із них, класичний, який засновується на подоланні проблем у спілкуванні з іншими людьми, явно імпонує автору більше. Головний герой книги, психотерапевт, в якому безперечно ми бачимо риси Ірвіна Ялома, застосовує саме цей метод. Цей "людяний" підхід протиставляється іншому, який сповідує головний антагоніст книги, чоловік який був одержимий сексом, але зміг позбутися цієї проблеми за допомогою творів Артура Шопенгауера, повністю відкинувши усі бажання і прагнення, а таким чином, за буддійським принципом, позбавився страждань які ці бажання приносять. І хоча в кінці книги, головний антагоніст виправляється, відкривається світу, і скидає з себе образ відстороненого і непохитного філософа, я все ж маю що заперечити пану Ялому в такому завершенні книги.
Якщо подивитися на причини, які змушують людей приходити до психоаналітиків, то на перший погляд видається, що вони полягають виключно в невмінні спілкуватися. Людина приходить і каже: "Я не можу любити" чи "Мене ніхто не любить", "Я постійно страждаю", "Я не можу забути когось чи щось" або "Я не можу відчути щось" Але все це лише наслідки, першопричина ж лежить набагато глибше. Проблеми в спілкуванні (комунікації) викликані радше тим, що ми не розуміємо як цей світ працює, а тому не знаємо яким способом нам з ним треба взаємодіяти. Звісно є класичний спосіб прожити життя: роби як робили твої батьки, наступай на ті ж граблі, отримуй ті ж гулі на лобі. Проте якщо з протореної стежки зійти хоч на крок, то виявляється що ми абсолютно не розуміємо як поводитися, бо нас ніхто не вчив спілкуватися з людьми. Нас навчили розмовляти, коритися або домінувати, а потім викинули в бурхливу, смердючу каналізацію на ім'я життя. Випливеш - аве тобі, а не випливеш… твої проблеми, все життя будеш лузером, невдахою і страждатимеш від психічних розладів.
Проте з давніх часі були люди, які шукали новий шлях, намагалися зрозуміти як працює цей світ, за якими правилами. Тобто вони шукали способу правильного взаємозв'язку з світом хотіли навчитися комунікувати з ним, вийти за межі дуалістичного сприйняття "домінуй або корися". Так, я кажу про філософів. Усі вони, в який би час не жили, в Давній Греції, Середньовіччі, чи десь ближче до наших часів, усі вони були зайняті однією справою - пошуком істини. Бо саме через розуміння істини, можна зрозуміти світ, а значить і себе в ньому. Тобто можна навчитися правильно комунікувати з світом, з своїм оточенням з собою врешті решт.
Зрозумівши як працює Всесвіт, досконально опанувавши філософію - мистецтво розуміти, можна вирішити усі свої проблеми, включно з проблемою спілкування. Але це важкий і тернистий шлях, на цьому шляху можна опинитися в бочці, бути розстріляним, померти самотнім чи просто отримати ярлик "неадекватного". Це шлях самокопання, шлях дослідження себе, це шлях сильних і сміливих. Натомість теперішня психотерапія - це така собі спрощена версія філософії, для сучасних розніжених людей, які бояться викликів, що їх несе життя. Це дитячий садочок для почуттів, коли ти на затишній кушетці вчишся по складам вимовляти слова. Проте ще Еріх Фром казав "Людський мозок живе в двадцятому столітті; Серце більшості людей -все ще в кам'яному віці". Ми діти, маленькі діти, які нічого не знають про світ, тому нам одна дорога - в дитячий садочок. Це нормально і зовсім не страшно, набагато страшніше було б залишитися жити і надалі в своєму невігластві.

Немає коментарів:

Дописати коментар