середа, 22 серпня 2012 р.

Ярослава Бакаланець , Ярослав Ящір -«Із сьомого дна»


Почав читання: 10.08.2012р. Закінчив читання:12.08.2012р.
Кажуть що історії України неможливо читати без брому, а автори книги «Із сьомого дна» вважають що зрозуміти українську історію неможливо без віри у нечисту силу. Бо як інакше пояснити ту трагічну відсутність талану з якою наша нація стикається вже сотні років? Не інак як чорти плутають нам усі пляни, ніби нечисті потвори збурюють голови наших співвітчизників, підбиваючи їх на зраду і злочин. Книга «Із сьомого дна» - проливає світло на чортівські підступи щодо України, які творив Люципер у час Руїни.
Відверто кажучи цю книгу в варто було б презентувати як «історично-фантастичний роман для старшого шкільного віку з прицілом на інтелектуальну адекватність з домішками історичної ретроспективи» Я з радістю порекомендую цю книгу своєму синові, коли він у мене станеться, бо часи Руїни самі по собі непрості для розуміння, та ще і заховані за купою псевдоісторичних плачів сучасних і колишніх істориків чи письменників. Так, книга подає історичні події дещо однобоко, гетьман Виговський постає там неймовірний лицарем, хоча, думаю це дещо далеке від реальності означення. Але найбільше що мені сподобалося це те як автори подають «козацький дух», як на мене, в них це вдалося дуже точно і близько до справжності. Попри всі підступи Диявола, і його посланців чортів, ті козаки які несуть в собі той невидимий «дух» роблять правильні, хоч інколи і не очевидні для них самих, вчинки. Дуже гарно змальований Іван Богун, справжній козак, аскет і розумна людина не полишена розбишакуватої відваги, а от Юрася Хмельницького показали з кращого боку ніж він того заслуговував. Тож в цілому, до фантастичної складової цього історично-фантастичного роману, я би відніс ідеалізацію деяких персоналій, а не наявність чортів-головних героїв.
Звісно, сюжетна лінія яка списує всі наші історичні недоліки на нечисту силу, виглядає дещо інфантильно, і часом недолуго. Але книга і не претендує на власне історичне бачення, чи підміну свідомості. Просто це гарний спосіб відсторонитися і поглянути під іншим кутом зору на непростий період в твоїй особистій історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар