понеділок, 20 червня 2022 р.

Наталя Старченко - "Українські світи Речі Посполитої"

Почав читання:05.12.2021 - Закінчив читання:02.04.2022
Уявіть собі, що ви не пам'ятаєте частини свого життя. Ну окей, перші роки в пам'яті людині справді зберігаються на рівні легенд і переказів від інших. Але десь років з 3-5 людина починає мати власні спогади і вони зазвичай є неперервними. Кожен з нас може згадати, що він робив 10 20 чи 30 років тому хоча б в загальних рисах. Проте уявіть на секунду, що ви геть не пам'ятаєте нічого в період, наприклад з 7 по 30 років. Взагалі нічого. А саме в цей період ви активно формувалися, складався ваш характер, ваші звички правили життя. І от раптом ви опинилися в стані, коли ви знаєте, що не можна пхати пальці в розетку, але абсолютно не пам'ятаєте чому так. Така людина не могла б адекватно сприймати дійсність, бо основа нашого виживання - це досвід і його осмислення.
Народи, вони наче люди, теж не можуть жити не знаючи частини своєї історії, проте про те як Україна жила в середні віки ми майже нічого не знаємо.
Проте пора уже нарешті протирати історичні окуляри і наводити різкість, настав час розібратися чому ми саме такі які ми є і книга Наталі Старченко дуже в цьому допоможе. "Українські світи Речі Посполитої" заповнює прогалину в знаннях українців про себе. Вона є спробую описати той відсутній пазл між "прийшли монголи і все зруйнували" і "виникли козаки і все відвоювали назад". Книга написана на основі досліджень пані Наталею гродських і земських актових книг, одних із небагатьох письмових згадок тих часів. В цих записах здаються реальні люди, їхні дії і вчинки, тут проглядаються їхні характери. З одно боку авторці вдається з чудовою літературною майстерністю показати історичне тло в якому жили тодішні люди. А з іншого вона з майстерністю романіста вимальовує деталі, не переказуючи слова чи дії людей прочитані в актових книгах, а змальовуючи цих персонажів, роблячи їх об'ємними і цікавими. Таким чином книга набуває двох віддзеркалень: науково-історичного - бо заповнює прогалини в наших знаннях про той час, але також і літературного - бо вдихає життя в давно померлих персон, зацікавлює читача ними. А це значить, що такий читай, закінчивши цю книгу не покине дослідження теми, буде продовжувати розбиратися з українським пізнім середньовіччям

Немає коментарів:

Дописати коментар