четвер, 9 листопада 2017 р.

Роджер Желязни - "Ночь в одиноком октябре"


Почав читання: 01.11.2017 Закінчив читання: 08.11.2017 

Можна скільки завгодно звинувачувати фантастичні книги в несерйозності, але насправді вони вчать дуже базових речей. Без читання фантастики нема чого братися до серйозних філософських трактатів. "Ночь в одиноком октябре" Роджера Желязни – хороший приклад гарної, правильної містичної історії. Це не просто казочка про те, як чарівники, відьми, вовкулаки і вампіри зібралися на початку жовтня для проведення таємничої "Гри", яка мала завершитися в Хелоувінську ніч великою битвою, це історія про вічну боротьбу добра зі злом і про те, що немає значення на якому ти боці: є речі важливіші за ці ідеалістичні битви. Неймовірно цікава і захоплива історія, яку розповіли з незвичайного боку, не від імені героїв - людей, а від імені їх тотемних тварин. Книга розповість про те, що не так важливо, які у тебе ідеї, а те як ти їх застосовуєш. Здавалося б просто містична казка, про те як борються магічні сили, перетворюється на глибоку за своїм змістом притчу, де головна ідея може бути висловлена словами одного з головних героїв: 
"Мне стало интересно, то важнее для Великого Сыщика: следовать букве закона, или быть справедливым" 
Думаю саме в цих словах ховається квінтесенція новели Желязни. Що важливіше: слідувати правилам, залишатися на тій самій стороні, яку колись вибрав, боротися за добро в своєму, глобальному розумінні, чи робити добро в маленьких масштабах, допомагати тим, кого називаєш другом навіть якщо вас доля розкидала по різні боки барикад? Так чи інакше, цей вибір зустрічається в багатьох книгах і часто нам доводиться в житті приймати такі ж непрості рішення, і біс його знає як вчинити правильно.
Я не знаю де цей вибір описаний краще: в серйозних філософських книгах чи в отаких-от новелах фантастів. Але я точно впевнений, що якщо колись вам потрібно буде розповісти власному сину чи доньці про те, що таке зло і що таке добро, і ви хотітимете, щоб вони справді зрозуміли це, а не сприйняли якийсь завчений шаблон - дайте почитати їм "Ночь в одиноком октябре".
Не бійтеся цієї дещо похмурої романтики, змальованої в книзі, темний - не значить злий. Не довіряйте тим, хто якнайперше запевняє вас в своїй доброті: навіть священики можуть бути жорстокими вбивцями і фанатиками. Покладайтеся тільки на своїх друзів: тих, хто з вами говорить, хто ділиться з вами важливим. Такі не підведуть і не зрадять - ось, що важливо.





Немає коментарів:

Дописати коментар