понеділок, 25 липня 2016 р.

Роман Золотников, Сергей Мусаниф - "Маневры неудачников"


Почав читання 09.07.2016р. Закінчив читання 15.07.2016р.


Буває хочеться забути про всі проблеми, викинути з голови набридливі думки і просто втекти кудись подалі, на інший кінець галактики. Але по-перше я вже дорослий і не можу втікати від проблем, а по друге міжгалактичні подорожі ще не мають науково-технічного підґрунтя, тому доводиться вдовольнятися втечею книжковою.
Усі книги це ескапізм, а фантастика це двічі ескапізм. Взагалі цікавий феномен популярності фантастичних книг саме серед останніх кількох генерацій людей. Чи то раніше реальне життя було не таким, щоб від нього втікати, чи може є інша причина, але факт лишається фактом, хочеш забити на весь світ - почитай фантастику.
Ну і почитаю, подумав я і відкрив книдку під назвою "Маневры неудачников". Якщо б цей вид літератури називали як біологічні види на латині, то дана книга відносилася б до виду "fantasticus vulgaris". І ні, це перекладається не як вульгарна фантастика, а фантастика звичайна. Простий і незаплямований підтекстами сюжет, купа діалогів, простих і дещо прямолінійних, намагання авторів вплітати в текст жарти (проте часто ці жарти виглядають інфантильно і недолуго). Хороше, ненапряжне чтиво для метро чи вагону поїзду. Цей текст міцний середнячок, його можна прочитати але "незабутніх вражень" не гарантовано. Ви не порадите цю книжку другу, а через 30 років точно не розказуватимете своїм дітям, що цей романи вплинув на формування вашої особливості. Але він дозволить втекти. Втекти від робочої рутини, від проблеми високих цін в магазині чи від вибору куди поїхати у відпустку. З романом "Маневры неудачников" ви помандруєте на інші планети, постріляєте з крутої зброї і побачите розумних ящірок очима головного герою. Ви відпочините. Тому цей текст варто прочитати, прочитати і забути.

Немає коментарів:

Дописати коментар